Skip to content

Snowflake School for Children with Autism

Office to School Conversion

arrow-prev-single-whiite
arrow-top-full

ProjectsSnowflake School for Children with Autism

Snowflake School is an Ofsted ‘Outstanding’ certified school for children with Special Education Needs (SEN). It specifically focuses on pupils with severe autism. The school’s new site, located in a fully refurbished historic building in West-London, increases capacity by 30 new places.

Purpose built for the Salvation Army in the 1920s, philanthropy has returned to the building. The Patalab retrofit balances retention and re-use of existing building fabric. With a very specific spatial use and aesthetic it responses to the SEN school design brief. The completed conversion is the result of an intense eight-month design and construction process, creating a safe and welcoming learning environment for children with autism.

A Building with a Rich History

The new site, located off Acton High Street, once housed the Salvation Army. Last converted in the 1990s to create open-plan office space, the building was previously used as an animation studio. With exposed steelwork inserted to form mezzanine levels at either end of the original double-storey high central hall it developed a very distinctive character. Our design for the school conversion adds a further layer to this composition. We have reconfigured spaces to create staff rooms on the upper floors, new classrooms directly below with the retained double-height space at the centre. The latter forms a communal use as the school’s assembly hall. The lower ground floor, originally built as a secondary hall, now accommodates learning and play spaces.

Lamination of Use

Our brief emphasised keeping the budget as low as possible without compromising the spaces for the children and their teachers. We therefore focused on reusing as much of the existing building fabric as possible. This has resulted in a layered aesthetic. It is particularly evident when metal frames are only partially covered in plasterboard and sound insulation is exposed. The upper part of the main hall has been clad in acoustic panelling. It makes the double-height space feel warm and inviting whilst also ensuring the noise reverberation is minimised.

Revealing the Building's History

Following design guidelines for a SEN school, as well as meeting fire protection requirements, meant that many aspects of the building’s history had to be covered up. However, our design approach has ensured that some of the original fabric and 20th century adaptions are still evident. This includes the original timber flooring used in the assembly hall and the staircases where metal handrails defiantly protrude from new plywood balustrades. Furthermore, we have reused the existing glazed sliding-door system. The relocated the doors to the mezzanine level form large internal windows. Also, building redundant doors into the partitioning further reduces the sound transmission between classrooms and reuses as much of the existing fabric as possible.

Inspiring Accomplishments

The project is a demonstration of the charity’s success. This meticulously considered office to school conversion provides an inspiring learning environment that helps the school to build upon their accomplishments in the long term. It contributes to bringing Snowflake School’s exceptional specialised teaching to even more children and to a new local area.

Testimonials

“I wanted to create a school that not only meets the educational needs of my pupils, but would also be a space where they could have an amazing experience. Patalab have helped me achieve this.”

Founder of Snowflake School

 

“The renovation was done to the highest standard. It uses the old building’s features to create a modern space thoughtfully adapted to suit the needs and purpose of a special needs school.”

Parent

Publications

Exploded axonometric
Historic drawing: Salvation Army
Historic drawing: 1990's refurbishment

"I wanted to create a school that not only meets the educational needs of my pupils, but would also be a space where they could have an amazing experience – and Patalab helped me achieve this."

School Founder

Before conversion: sliding doors
Before conversion: open mezzanine
Before conversion: open staircases
Snowflake School for Children with Autism