EC1 Penthouse

Private Apartment

arrow-prev-single-whiite
arrow-top-full

ProjectsEC1 Penthouse

From the seventh floor of an apartment building in Clerkenwell, EC1 Penthouse looks out across the City of London enjoying stunning views of St Paul's Cathedral and the Barbican Centre. Maximising these views was a key aspect of the client’s brief, as were enhancing energy performance and introducing a material palette to amplify the feeling of light and space in the apartment.

Airy Spaces with Maximised Ceiling Height

Following intense negotiations with the freeholder, consent was won for a licence to alter which allowed us to significantly open up the layout of the apartment and create an airy living space. Partition walls have been replaced with a sliding folding timber screen, and ceiling height has been maximised wherever possible. Continuous white oiled oak herringbone flooring emphasises this new open living space whilst private rooms are hidden behind full height doors accentuating the improved height.

Bespoke Joinery and Framed Views

This open plan is supported by bespoke joinery, both built-in and freestanding, as it not only creates concealed storage space but also screens service equipment. The joinery is also detailed to compliment the proportions and verticality instated by various elements of the refurbishment. Other subtle details include new window reveals to frame the impressive views across London and a coffered ceiling suggests spaces within the open plan.
The energy efficiency of this refurbishment is ensured with an eco-friendly air source heat pump that serves the wet underfloor heating system as well as the comfort cooling.

Client Testimonial

"We chose Patalab and the team led by Uwe and Jordan after having interviewed five other Architectural practices.

We were impressed from the very outset with Patalab's design proposals. Their thoughts about efficient use of space and creating enhanced volume was exactly what we were looking for and we felt that our tastes were aligned.

Our confidence in Patalab was reinforced by seeing the wide range of projects that the practice had completed. We appreciated the quality of firms that Patalab worked with, including specialist firms for joinery and kitchen design.

We appreciate so much what Patalab brought to the table and how they delivered on our dreams that we can’t wait to find another project to have the opportunity of working with them again."

Christina & Robert

Views from the apartment
Axonometric drawing

"We were impressed from the very outset with Patalab's design proposals. Their thoughts about efficient use of space and creating enhanced volume was exactly what we were looking for and we felt that our tastes were aligned."

Christina & Robert, the clients

Projects Overview Overview Homes
EC1 Penthouse